Oxsvanssoppa

Få maträtter värmer så härligt i höstmörkret som en klassisk oxsvanssoppa. Det finns lika många recept på oxsvanssoppa som det finns matmammor (eller matpappor) och i vår receptsamling kan man läsa följande:

Oxsvanssoppa
Man bryner oxsvansar i mjöl och smör och buljong med krydor. Sedan brynes mjöl och smör i en kastrull och jämnas på med soppan.
Så avsilas den genom ett durkslag.
Så blandar man den med sherry och konjak efter smak.
Den serveras med frikadeller, rötter och skurna oxsvansbitar, samt torrt hvetebröd.

Mormorsmor skulle ha säkert ha fattat galoppen direkt, och fått till en alldeles underbar soppa med den enkla och kortfattade beskrivningen, men i vår tid behövs kanske ett mer utförligt recept. Här är ett recept från min mammas något nyare kokbok från 1950-talet.

Oxsvanssoppa. Foto: Bitte Melin.

Oxsvanssoppa – 6 portioner

1 ½ kg oxsvans, huggen i bitar
2 msk smör eller matolja
1 morot, skuren i bitar
1 bit rotselleri, tärnad
Ca 10 cm purjolök, skuren i strimlor
2 ½ liter vatten
2 msk tomatpuré
3 dl rött vin eller oxbuljong
10 svartpepparkorn
1-2 tsk torkad timjan eller oregano
2 lagerblad
1 tsk salt
5 finhackade schalottenlökar eller 1 stor gul lök
salt och malen vitpeppar
2 msk finhackad persilja

Gör så här:

Värm matfettet i en gryta och bryn oxsvansbitarna. Ta upp och lägg åt sidan.
Fräs morot, selleri och purjo. Lägg tillbaka oxsvansbitarna i grytan och häll på vattnet. Låt koka upp och skumma väl.
Tillsätt tomatpuré, vin, pepparkorn, timjan, lagerblad och salt. Sänk värmen och sjud under lock på svag värme i 4 timmar eller tills köttet är genomkokt.
Ta upp oxsvansbitarna och låt dem svalna något. Plocka bort köttet från benen. Håll köttet varmt inslaget i aluminiumfolie. Sila buljongen.
Koka upp buljongen med schalottenlök och sjud tills löken är genomskinlig och mjuk. Lägg tillbaka köttet i soppan. Smaka av med salt och peppar och strö över persilja vid serveringen.

/Bitte Melin