Emigranthistoria i Ljuders kyrkby

Genom Mobergs utvandrarepos har Ljuders socken blivit något av en symbol för den svenska emigrationen under 1800-talet och då främst den till Nordamerika. Häromdagen besökte jag Ljuder och deltog i en vandring i kyrkbyn med emigranttema, arrangerad av Storytelling International.

I skepnad av sjökapten John Nordlander från rederiet Svenska Amerika Linien berättar skådespelaren Sebastian Karlsson om denna märkliga epok i svensk historia. De första utvandrarna lämnade Sverige redan innan 1850, och då genom att hyra in sig på fraktfartyg. Senare utvecklades emigrationen till en affärsidé, där entreprenörer sålde hela resan från hemorten till slutdestinationen i USA i ett paket. Den berömda ”homestead act” som trädde i kraft 1862 innebar att immigranterna erbjöds gratis mark att nyodla. Och immigranterna kom – i mängder!

Från Sverige emigrerade ungefär 1,3 miljoner människor mellan 1840 och 1930. Det var framför allt den unga och arbetsföra delen av befolkningen som lämnade landet. Var femte emigrant återvände så småningom, men den stora majoriteten stannade i sitt nya hemland. Det lär inte finnas många svenskar idag som inte har släktingar i USA.

”Kapten Nordlander” berättade också om några sanna levnadsöden i Ljuders socken, som kastar ljus över varför så många valde att lämna hemlandet för alltid. Svält till följd av missväxt, överbefolkade stugor, gårdar som inte kunde föda de växande familjerna.

Så småningom spreds även den legendariska ”Amerikafebern”. Emigranter som etablerat sig i det nya landet berättade om sin tillvaro i brev hem till släktingar och vänner. Amerikabreven väckte äventyrslust, kanske särskilt hos lite yngre människor, som lockades att köpa biljett och anträda den flera veckor långa båtresan över Atlanten.

Vissa socknar i Sverige fick se sin befolkning halverad på grund av emigrationen. Ljuders socken var en av dem. Ljuders hembygdsförening förvaltar emigrationen som lokalt kulturarv bl.a. genom utställningar och arkivmaterial som finns att tillgå i ”Amerikarummet” i sockenstugan. Man arrangerar också det årliga evenemanget Minnesotadagen.

Berättelsen om fattigdom, svält och utsatthet, och emigranternas vedermödor, står i bjärt kontrast mot den idyll vi ser idag. Ljuders kyrka med sin vackra lummiga kyrkogård, kyrkstallarna, sockenstugan och hembygdsmuseet alldeles intill.

En timmes vandring avslutades i kyrkan där ”kaptenen” rundade av med att ge röst åt Kristinas religiösa kris i sången ”Du måste finnas” ur musikalen Kristina från Duvemåla.

Ingela 1/8-2024


Ett välspelat kvinnoöde

Rickarums byateater sätter upp en föreställning varje sommar. Årets sommarteater bär titeln ”Giftmörderskan” och utgår från en verklig händelse. I slutet av 1700-talet utspelade sig mordet som det hela bygger på.

Utifrån ett uppenbarligen mycket välskrivet manus av Susanne Åkesson framför en skicklig ensemble en föreställning som imponerar och ger en nästan otäckt berörande bild av Karin Nilsdotters liv, där mörker vändes till glädje och åter till mörker.

Den verkliga händelse som föreställningen bygger på, förmedlades i bokform av Ewa Runesdotter (då Johansson) redan 2008. Hon är professionell släktforskare och släkt i rakt nedstigande led till Karin Nilsdotter. Ewas bok ligger till grund för manuskriptet och hennes son Rickard har en av huvudrollerna i föreställningen. Det betyder att han spelar en person som hade stor betydelse i hans egen familjehistoria.

Föreställningen spelas några dagar till, och det finns ännu chans att se den!

Gå in på www.rickarumsbyateater.se och köp biljett!