Brudkronorna i Araslövs församling

Tyvärr hamnade fel brudkrona på bild i boken om Norra Strö kyrka (sid 117) och dessutom blev det fel i den bilagda rättelsen. Det är hemskt pinsamt och vi ber om ursäkt! På denna sida presenteras Araslövs församlings tre brudkronor med rätt information. Fotona är tagna av Harry Olsson.

Här finns en pdf, som du kan skriva ut och bilägga din bok.


Norra Strö kyrkas brudkronaFörgylld silverkrona med fyra granater och fyra akvamariner. Formen är inspirerad av ett ornament från silverskatten som hittades i Källemosse 1890. Kronan tillverkades 1973 av hovjuvelerare Arne Cronert, Kristianstad, och skänktes till kyrkan av Carl Svensson i Västra Frölunda, bördig från Norra Strö. Foto © Harry Olsson.


Färlövs kyrkas brudkronaBrudkronan är av silver och förgylld, med 8 beryller. Den är formgiven av Wiven Nilsson i Lund och tillverkad 1938. Henning Ohlsson skänkte brudkronan till Färlövs kyrka 1948. Foto © Harry Olsson.


Önnestads kyrkas brudkronaBrudkronan är av silver och förgylld. Följande stenar är infattade: 14 rubiner, 7 akvamariner, 7 citriner och 7 pärlor, enligt intyg från juvelererare Erlandsson i Kristianstad 1956. Foto © Harry Olsson.


kulturhistoria.se har utgivningsbevis utfärdat av Myndigheten för press, radio och tv. Ansvarig utgivare är Ingela Frid.
Uppdaterad 29.11.2020